Helyrellt igazsgszolgltats cm kpzsi programrl

Alaptvnyunk nagy hangsly fektet a fogvatartottak, szabadultak s csaldjaik kztti kapcsolat helyrelltsra. Ennek rdekben kpzseket szerveznk, amelyeknek f clkitzse, hogy a Helyrellt igazsgszolgltats a hagyomnyos Megtorl Igazsgszolgltats helyett, az emberi kapcsolatok helyrelltst helyezi eltrbe, az ldozatok, a bnelkvetk s a trsadalmi kapcsolatok helyrelltst, amiben a civil segt kzvett szerepet tlt be.

A kpzs sorn fontos felismerni az ldozatok s elkvetk tallkozsnak jelentsgt, amikor a bncselekmny kvetkeztben tlt srelmeiket elmondhatjk egymsnak. Megismerni s felfedezni a megbns, megbocsts s megbkls lehetsgeit, s azok messze hat kvetkezmnyeit. A program a helyrellts folyamatt ismerteti meg a rsztvevvel. Az ismeret ltal elindtja, segti a felelssgvllals s jvttel tjn a bnelkvett.
A program sorn az elkvet felismeri, hogy minden egyes bntnynek, amelyet egy msik szemly ellen kvettek el, sokkal messzebbre hat kvetkezmnyei vannak, s ami trtnt, rossz.

Az ltalnosan bevett gyakorlat- valaki vtkezett, mechanikus mdon megtorolni azt, bzva abban, hogy a megtorls kemnysge megvltoztatja a vtkezt.
Statisztikk mutatjk, hogy a bnelkvetk 2/3-a jra visszakerl.
HISZ. Abbl indul ki, hogy a megtorl igazsgszolgltats abszolt nem hatkony. Mert nem segt az elkvetnek szembenzni azokkal az okokkal, melyek a bnelkvetshez vittk. Nem segt szembenzni nmagval, nem segt belehelyezni magt az ldozat helybe. Nem segt bellrl megvltozni. Nem ad j clokat. Nem ad segtsget a kapcsolatai megrzshez, s a visszailleszkedshez a trsadalomba, csaldjba. Mindezek "helyrelltsban" prbl segtsget adni a HISZ

A HISZ alapprogramja: "Zkeus-program"

A Bibliban szerepl Zkeus trtnett alapul vve elkszlt egy nagyon hatsos program. Clja: Szembesteni az elkvett tettnek kvetkezmnyeivel, s a helyrells, helyrellts lehetsgeit feltrni eltte.

Zkeus trtnete:
Zkeus trtnett a Bibliban Lukcs evangliumban olvashatjuk. Zkeus vmszed, kornak egyik leggylltebb foglalkozst zi: kiszolglja a megszll hatalmat, s a sajt npt sanyargatja. Az emberek megvetssel nznek r, kerlik, de flnek is tle a hatalma miatt. Nincsen becslete a trsadalomban. Egyszer csak meghallja, hogy Jzus jn, az a Jzus, akirl sokflt beszlnek az emberek, aki a szeretet s a megbocstst hirdeti, aki betegeket gygyt, aki az rsbl idz.
Nagyon kvncsi, ezrt -kistermet lvn felmszik egy fgefra. s megtrtnik a csoda! Jzus szl hozz, hozz, a megvetetthez, hozz, akit mindenki gyll, hozz, aki msokat csak megkrostott.
Mit gondolhatott Zkeus? Mit rezhetett? Mi mehetett vgbe a szvben, az elmjben?
Egy biztos, megvltozott a gondolkodsmdja, az rtkrendje talakult. Felismerte, hogy milyen helytelen letet lt, szembenzett a valsggal, s helyre akarta hozni korbbi tetteinek kvetkezmnyeit.

Zkeus-program a brtnkben.

Zkeus trtnett bevittk, s tovbbra is tervezzk bevinni a bntets- vgrehajtsi intzetekbe. Azt szeretnnk elrni, hogy a fogvatartottak Zkeus mdjra meglljanak, s szembenzzenek letkkel, cselekedeteikkel- s konkrtan az ltaluk elkvetett bncselekmnnyel. Vllaljk fel tettk kvetkezmnyeit, s prbljk meg az ldozattal rendezni a kapcsolatot. lltsk helyre, amit elrontottak.

A Zkeus program megvalstshoz segttrsakra van szksgnk. Ennek rdekben nknteseket kpznk, hogy egy csapatban tudjunk a brtnkbe bemenni, a fogvatartottakhoz szlni, segteni nekik az letk helyrelltsban.