Üdültetés

Mindenki megérdemel egy kis pihenést...

Alapítványunk megalakulása óta folyamatosan szervezünk táborokat. Célunk, hogy azokat az embereket is hozzásegítsük az üdüléshez, akiknek egyébként nem lenne lehetőségük egy-két hétben kipihenni az egész év fáradalmait. Márpedig fáradtan senki sem képes száz százalékosan ellátni a feladatát - sem a családban, sem a munkahelyeken.

Nagycsaládosok üdültetése

Ma Magyarországon azok viselik a legnagyobb terheket, akik komolyan veszik a hagyományos értelemben vett ?család? fogalmát és három vagy esetleg még több gyermeket is bevállalnak. Holott a társadalmunk azokat részesíti előnyben, akiknek egy vagy maximum két gyermekük van. Az élelmiszer- és az energiaárak főként azokat sújtja, akik egy vagy két fizetésből sok gyermeket tartanak el.

Ezeknek a családoknak, az esetek igen nagy százalékában esélyük sincs arra, hogy valahová elmenjenek üdülni. Főleg nem úgy, hogy együtt legyen a család. Nos, a saját szerény lehetőségeinken belül, mindent elkövetünk annak érdekében, hogy évről-évre egyre több sokgyermekes család tölthesse együtt, családként a szabadságát.

Váralja a nagycsaládosok paradicsoma

Immár hagyományosnak mondható a minden augusztus végén Váralján megrendezésre kerülő táborunk. Ez az egyik legnagyobb volumenű esemény, melyre a résztvevők már hónapokkal előbb készülnek. Nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a többgenerációs családok minden tagját megszólítsuk, részükre különfajta programokat szervezünk. Gyermekeknek: AWANA, FÉK, kreatív foglalkozások, csapatjátékok, kirándulások, horgászverseny, sportvetélkedő, strand, egészségnevelő előadások, Bibliai foglalkozás, színjátszókör.

Szülőknek: csapatjátékok, tanácsadás, Bibliatanulmány, színjátszókör, előadások gyereknevelésről, párkapcsolatról, munkába állásról.

Időseknek: ?Fontos vagy!?- ezt kívánjuk közölni az idősekkel, és aktív részeseivé tesszük a különböző programoknak. Természetesen külön programokat is szervezünk a szépkorúak részére, de hangsúlyozzuk, hogy lehetőségeikhez mérten az összes közösségi programban aktívan vegyenek részt.

Programjainkhoz minden esetben szakembereket vonunk be: óvónőt, védőnőt, orvost, gerontológust, pszichológust, munkaügyi előadót, teológiai hallgatókat.

Az idei évtől kezdve a nagycsaládosokat a Balatonon is nyaraltatjuk. A gyerekek számára a vízpart adta szabadidős lehetőségeket használjuk ki, a parton, illetve a vízben szervezünk számukra különböző programokat. Az idősebbeket a partmenti sétányok vonzották egy kis testmozgásra és lehetőségük nyílt hajókirándulásra is.

Gyermekek üdültetése

Legnagyobb kincsünk a gyerek. Ha a gyermekeinket elhanyagoljuk, ha nem adjuk meg nekik mindazt, amire szükségük van, akkor ezzel a jövőt tesszük tönkre. Ugyanis, a ma gyermekéből lesz a holnap vezetője és szülője. Így hát nagyon fontos, hogy a gyerekek ne szenvedjenek kárt sem a származásuk, sem a szüleik helyzete, de még a szüleik tévedései miatt sem.

Immár hat éve szervezünk a Magyar Testvéri Börtöntársasággal közösen táborokat olyan gyerekek számára, akiknek egy, vagy esetleg mindkét szülője börtönben van. A táborokat elsősorban Fonyódligeten tartottuk. A gyermekek gondtalan 10 napot tölthettek a Balaton partján.

Rengeteg közösségi játékkal, különböző kulturális és sportprogramokkal igyekeztünk számukra felejthetetlenné tenni ezeket a táborokat. A táborvezető felnőttek (pedagógusok, gyermekjóléti szociális munkás, számítógépes szakember, többgyermekes anya) különböző előadásokat szerveztek a gyermekeknek: bűnmegelőzés, drog- és AIDS prevenció, általános higiénia.

De a legfontosabb, amit itt megkaphatnak a gyerekek az, ami sajnos az otthonukból általában hiányzik: szeretetet, megértést és odafigyelést.

Nagycsaládban felnövő gyerekeket nyaraltatunk minden évben a Balaton partján. Hangsúlyt fektetünk arra, hogy a testvéreket lehetőség szerint egy turnusban nyaraltassuk. Nem titkolt célunk az egészséges életmódra nevelés. Védőnőt és gyermekorvost vontunk be annak érdekében, hogy a gyermekek minél több ismeretet sajátíthassanak el játékos formában.

Hagyományosnak mondható minden év augusztusának végén a váraljai tábor, amelyet kimondottan a nagycsaládosoknak, a többgenerációs családoknak szervezünk. A gyermekek programjainak összeállításához, óvónő és védőnő segítségét kértük. Ebben a táborban használjuk a FÉK (Fiatalok az Élet Küszöbén) programot.

Általában tavasszal és ősszel viszünk el néhány napra hátrányos helyzetű gyerekeket Sasrétre. Az erdei iskolában sok hasznos információt sajátíthatnak el a természettudományokról. Az erdő életének megismeréséhez erdész segítségét kértük.

Minden gyerektáborunkban előszeretettel használjuk az AWANA programot.

Hátrányos helyzetűek üdültetése

Nagyon nehéz visszaintegrálni azokat, akik a társadalom perifériájára szorultak. A tapasztalat az, hogy ezek az emberek, családok nem hogy valamiképp felzárkóznának, de egyre inkább leszakadnak, távolabb kerülnek a társadalom többi tagjától.

Alapítványunk fokozott figyelemmel kíséri hátrányos helyzetű embertársaink sorsát. vCélunk az esélyegyenlőség biztosítása, a társadalmi ellentétek csökkentése, a társadalmi befogadás elősegítése. (A hátrányos helyzetűek társadalmi befogadása érdekében képzéssorozatot szerveztünk a HEFOP2.2 támogatásával).

Éppen ezért nem célunk a különböző hátrányos helyzetű társadalmi rétegek (munkanélküliek, romák, fogyatékosok, szenvedélybetegek, börtönviselt emberek, stb.) elkülönítése. Sokkal inkább kívánjuk őket egészséges emberi kapcsolatokra, önmaguk elfogadására felkészíteni, és munkához juttatni. Ehhez mérten táborainkban szakemberek segítségét kérjük. Egészségügyi és szociális munkásokat, teológusokat hívunk, és velük együtt, közösségben töltjük el az időt

Romák üdültetése

Alapítványunk egyik fő célja a romák, illetve más hátrányos helyzetű csoportok támogatása. Sajnos ma társadalmunk nagyon negatívan viszonyul a romákhoz, melynek legfőbb oka, hogy nem ismeri kellőképpen a kultúrájukat. Célunk, hogy a társadalmi ellentéteket csökkentsük és programjainkon rámutassunk a békés együttélés lehetőségére.

Egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő programunk a minden évben Váralján megrendezésre kerülő nyári tábor. Erre a táborra egyre több roma jelentkezőnk van, és örömmel látjuk, hogy a nem roma résztvevők mindenben készséggel együttműködnek, a közös programokban együtt vesznek részt.

Valamennyi táborunkba szívesen várjuk a roma résztvevőket, és mivel nem titkolt célunk a társadalmi ellentétek csökkentése, ezért nem is szervezünk ?csak? romák részére táborokat.

Táboraink helyszíne:

  • Váralja
  • Sasrét
  • Fonyódliget
  • Fonyód
  • Balatonlelle
  • Balatonboglár
  • Balatonszárszó
  • Vajta

Ön is tegyen valamit azokért, akik megérdemelnek egy kis pihenést!

Amennyiben anyagi helyzete megengedi, és megérintette a hátrányos helyzetűek, nagycsaládosok sorsa, úgy kérjük, segítse őket. Bármilyen mértékű adományért hálásak vagyunk, látva azt, hogy adományának eredményeként, emberek megélhetnek néhány gondtalan napot. El sem hiszi, hogy mekkora dolog ez! Adományait az OTP bank 11743002-20167677 számlaszámra utalhatja át, vagy a Forrás Alapítvány, 7400 Kaposvár, Kanizsai u.56. címre küldheti el, melyet ezúton is megköszönünk Önnek.

Forrás Alapítvány

7400 Kaposvár,
Toponári u. 1/B.

Adószám: 18771479-1-14

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.